Sveriges kändaste teatrar

Vår kändaste och största teater som de allra flesta i Sverige känner till är så klart Dramaten i Stockholm, som är Sveriges nationalscen. Denna vackra teater grundades av kung Gustav III år 1788 och har sex scener. Den största scenen heter helt enkelt Stora Scenen och har plats för 770 åskådare – där vill man gärna stå en dag! Sedan har de även Lilla Scenen med plats för 340 åskådare, samt Tornrummet, Målarsalen, Lejonkulan och Elverket.

Göteborg välkomnar gästerna till sin stadsteater som grundades 1934 och i den stora salongen finns det plats för 1010 åskådare, vilket innebär att scenen är väsentligt mycket större än Stora Scenen på Dramaten. Göteborgs Stadsteater renoverades sedan 2002 och byggdes om för att bredda scenöppningen och den ursprungliga järnridån togs också bort.

Man såg också till att minska avståndet mellan scenen och publiken för att skapa en intimare upplevelse, vilket verkligen har uppskattats av Göteborgs teaterälskare. En kväll på Göteborgs Stadsteater är precis lika härligt som en helg på spa hotell (även om vi gärna väljer både och om vi kan!) Ett klart måste om man ska besöka Göteborg.

Lisebergsteatern är också poppis bland stora och små med ett spännande utbud av revyer, komedier och familjeföreställningar. Om man vill göra något kul med familjen en söndagseftermiddag så är Lisebergsteatern ett klockrent alternativ om man är i Stockholmstrakten. Kan också kombineras med en dag på Liseberg så klart om man verkligen vill lyxa till det och se till att barnen får en underbart kul helg i storstan.